Je kunt subsidie krijgen wanneer je een (hybride) warmtepomp aanschaft. Deze warmtepomp kan warmte uit de lucht, bodem of het grondwater halen. Een warmtepomp is een duurzamer alternatief waarmee je aanzienlijk kunt besparen op gaskosten, mogelijk zelfs volledig. Om de eenmalige investeringskosten te verlagen, biedt de overheid hiervoor een subsidie aan. In deze blog vind je meer informatie over de beschikbare subsidies voor een warmtepomp.
Subsidie op een warmtepomp
De warmtepomp is 1 van de apparaten die in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de warmtepomp aan bepaalde voorwaarden voldoen. De warmtepomp moet gebruikt worden voor het verwarmen van een woning en moet geïnstalleerd worden door een erkende installateur. Dit is verplicht vanwege de voorschriften met betrekking tot koudemiddelen.
Hoogte warmtepomp subsidie
Je ontvangt altijd minimaal € 500 subsidie voor een (hybride) warmtepomp. Dit subsidiebedrag kan oplopen tot boven de € 10.000. Het exacte subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp dat je kiest. Als je warmtepomp op de meldcodelijst staat, kun je daar het subsidiebedrag inzien.
Meldcodelijst link (30-04-2024).
De actuele meldcodelijst is te vinden op de website van de RVO.
Weet je nog niet welke warmtepomp je nodig hebt? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies en offertes. Wij helpen je graag verder.
Tip: Ga je binnen 24 maanden ook isoleren nadat je een warmtepomp hebt geïnstalleerd? Dan krijg je dubbele subsidie voor de isolatie. De 24 maanden beginnen zodra je de eerste maatregel hebt laten uitvoeren.
Voorwaarden warmtepomp subsidie
Er zijn enkele voorwaarden voordat je in aanmerking komt voor een subsidie:
- De warmtepomp is nieuw. Voor een tweedehands of gebruikt product krijg je geen subsidie.
- Je gebruikt de warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. Je krijgt geen subsidie voor een warmtepompdroger.
Voorwaarden voor de installatie
- Je laat de warmtepomp eerst installeren, daarna vraag je de subsidie aan.
- De volledige installatie wordt uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag je niet zelf doen.
- Je laat de warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of je toont aan dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
Voorwaarden subsidieaanvraag
- Je vraagt de subsidie aan binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp.
Benodigde documenten
Vraag je een subsidie voor een warmtepomp aan? Dan heb je de volgende documenten nodig:
- De meldcode van de warmtepomp die je hebt gekocht. Zie de meldcodelijst in deze blogpost.
- Heeft je warmtepomp (nog) geen meldcode? Dan lever je de productbeschrijving en technische documentatie van het type warmtepomp aan.
- Een omschrijving van de warmtepomp met het typenummer, de naam van het merk of de fabrikant.
- Een factuur en betaalbewijs met daarop de datum van aanschaf, het bedrag en de datum van betaling(en).
- De datum van installatie.
- Het adres van de woningeigenaar en van het bouw(installatie)bedrijf, inclusief de naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het bouwbedrijf.
Voorwaarden energielabels op warmtepomp
Koop je na 1 januari 2024 een warmtepomp? Dan moet de warmtepomp (apparaat) energielabel A++ hebben om subsidie te kunnen krijgen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Kocht je in 2023 een warmtepomp met een A+ label of lager, en laat je deze in 2024 installeren? Dan kun je wel subsidie krijgen.
- Is je warmtepomp gekocht en geïnstalleerd na 1 januari 2024? Zoek dan je meldcode op de meldcodelijst hierboven.
- Is je warmtepomp geïnstalleerd voor 2024, en was dat niet langer dan 24 maanden geleden? Gebruik dan de meldcode ‘overig’. Je gebruikt dan dus niet de bovenstaande meldcodelijst.
Bespaartips
Er zijn een aantal manieren om op de kosten van een warmtepomp te besparen:
- Vraag offertes aan van verschillende installateurs.
- Kies voor een hybride warmtepomp als je budget beperkt is.
- Laat je woning isoleren om het rendement van de warmtepomp te verhogen.
- Maak gebruik van de subsidiemogelijkheden.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Om subsidie te ontvangen, moet de warmtepomp nieuw zijn en voldoen aan bepaalde installatievoorwaarden. Deze omvatten onder andere dat de warmtepomp moet worden gebruikt voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming, en dat de installatie moet worden uitgevoerd door een erkende installateur.
Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies en offertes. Via ons platform kun je eenvoudig offertes van warmtepomp installateurs vergelijken en een offerteaanvraag doen via onze offertepagina.
Voor verdere informatie en om de meldcodelijst te raadplegen, bekijk onze blogpost over subsidies voor warmtepompen op onze website.