Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?

warmtepomp keuze 1warmtepomp

Inhoud blog

Bent u benieuwd hoeveel geluid een warmtepomp maakt en hoe je geluidsoverlast kunt voorkomen? Lees in deze blog alles wat je moet weten!

Waar komt het geluid van een warmtepomp vandaan en wanneer maakt deze het meeste geluid?

Warmtepompen die warmte uit de buitenlucht halen, hebben een buitenunit. Deze unit bevat een ventilator die draait om lucht aan te zuigen, bij dit proces maakt hij een zoemend geluid. Hoeveel geluid je hoort, hangt af van hoe hard de warmtepomp draait. Een warmtepomp maakt namelijk niet altijd evenveel geluid. Het geluid is het meest hoorbaar wanneer de warmtepomp op het volle vermogen draait.

Dit gebeurt in de volgende situaties

  • Koude buitentemperaturen:
    Een hybride warmtepomp werkt voluit bij een buitentemperatuur die rond de 7°C ligt. Als het nog kouder wordt, springt de cv-ketel meestal bij en draait de warmtepomp minder hard, of wordt zelfs helemaal uitgeschakeld. Een volledig elektrische warmtepomp blijft voluit werken bij lagere temperaturen omdat die geen cv-ketel gebruikt.

  • Als je de thermostaat hoger zet:
    Wanneer je de temperatuur in huis snel een paar graden hoger zet, zal de warmtepomp harder moeten draaien om je woning sneller te verwarmen.

Door rekening te houden met deze situaties kun je het geluidsniveau van de warmtepomp beter inschatten. Zo kun je maatregelen nemen om overlast te voorkomen en genieten jij en je buren comfortabel, zonder overlast, van een duurzame verwarming!

Hoe hard is het geluid van een warmtepomp?

De moderne warmtepompen maken een geluid van ongeveer 55 decibel als ze op het volle vermogen draaien. Dit kan je vergelijken met het geluid van een werkende koelkast, een voorbijrijdende auto of een koffiemachine die bonen aan het vermalen is.

Volgens de Europese wetgeving mogen warmtepompen meer geluid produceren dan 55 decibel. Een warmtepomp met een vermogen tot 6 kW (kilowatt), mag maximaal 65 decibel produceren, terwijl warmtepompen die 6 kW tot 12 kW vermogen hebben, maximaal 70 decibel mogen produceren.

Door de technologische ontwikkelingen in de sector zijn de huidige warmtepompen nu stiller, wat de kans op overlast verkleind.

Hoe voorkom je geluidsoverlast door een warmtepomp?

De hoeveelheid geluid die een warmtepomp produceert wordt ook beïnvloed door de manier van installatie en de positionering van de buitenunit.

Met de volgende tips kunt u rekening houden met het installeren van de buitenunit om geluidsoverlast te voorkomen:

  • Zet bij voorkeur de buitenunit niet te dicht bij de buren.

  • Zet een buitenunit niet in een hoek van een muur neer, dit zorgt ervoor dat het weerkaatst en het geluid harder wordt.

  • Installeer de buitenunit niet op balkons of terrassen.

  • Zet de buitenunit richting blinde muren en openbare wegen.

  • Plaats de buitenunit niet aan muren van een ruimte waar veel in wordt geleefd, zoals een slaapkamer, kantoor of een woonkamer.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Een warmtepomp draait op elektriciteit. Maar dat betekend niet dat je met een warmtepomp meer gaat betalen. Hij levert namelijk veel meer op dan hij verbruikt. Een warmtepomp is dus erg energiezuinig.

De exacte afname van CO2-uitstoot tegenover een CV-ketel hangt af van het type warmtepomp en de bron van de hernieuwbare energie, maar in de meeste gevallen ligt de besparing tussen de 30% en 70%. In goed geïsoleerde woningen kan de CO2-uitstoot zelfs met meer dan 80% dalen!

Om dit te bepalen is een warmteverliesberekening van je woning nodig. Dit laat je uitvoeren door een erkende installateur.

Een warmtepomp gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Met goed onderhoud kan dit zelfs oplopen tot 25 jaar.

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor warmtepompen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en je woonsituatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Laatste blogs

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

De hybride warmtepomp is de meest gekozen type…

Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?

Bent u benieuwd hoeveel geluid een warmtepomp maakt…

Warmtepompen in appartementen: is het mogelijk en wat zijn de voordelen?

Met de stijgende energiekosten en de vraag naar…

Blog delen

Offerte aanvragen

Vraag in sléchts enkele klikken vrijblijvende offertes aan

(Ook als je eerst advies wilt hebben)

Dien een offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

Ontvang vrijblijvende offertes van gecertificeerde installateurs

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens achter via het contactformulier zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Onze blog

Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?
22nov

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

De hybride warmtepomp is de meest gekozen type soort warmtepomp. Het kiezen van de juiste hybride warmtepomp is een cruciale beslissing voor elk huishouden. Een…

Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?
21nov

Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?

Bent u benieuwd hoeveel geluid een warmtepomp maakt en hoe je geluidsoverlast kunt voorkomen? Lees in deze blog alles wat je moet weten! Waar komt…

Warmtepompen in appartementen: is het mogelijk en wat zijn de voordelen?
13nov

Warmtepompen in appartementen: is het mogelijk en wat zijn de voordelen?

Met de stijgende energiekosten en de vraag naar duurzame oplossingen, kijken steeds meer mensen in appartementen naar alternatieven zoals warmtepompen. Maar is een warmtepomp installeren…

De waardering van www.1warmtepomp.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.

Ontvang vrijblijvend en persoonlijk advies

Ontdek welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past.