Wanneer is een warmtepomp verplicht?

CV ketel alternatief: hybride warmtepomp

Inhoud blog

Update: Vanaf 2026 is het niet meer verplicht om bij het vervangen van de verwarmingsketel een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Dit is vastgelegd in het regeerakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’ van de PVV, BBB, VVD en NSC. Het goede nieuws is dat de subsidie voor warmtepompen blijft bestaan.

Hoewel de verplichting vervalt, kan je nog steeds energiekosten besparen met een warmtepomp. Vraag vrijblijvend advies aan via onze website.

Heb je je ooit afgevraagd wanneer het gebruik van een warmtepomp eigenlijk verplicht is in Nederland? Het is een vraag die vaak opkomt, en terecht. In deze blog duiken we dieper in op de regelgeving rondom het verplichte gebruik van warmtepompen.

Warmtepomp verplicht vanaf 2026

De overheid heeft in mei 2022 aangekondigd dat vanaf 2026 het verplicht is in Nederland om een warmtepomp te installeren wanneer je CV-ketel aan vervanging toe is. Dit kan een hybride, volledig elektrische of grond-water warmtepomp zijn. In de volgende sectie over: “CV-ketel alternatieven” gaan we dieper in op deze verschillende typen warmtepompen.

CV-ketel alternatieven

Een CV-ketel (centrale verwarmingsketel), verwarmt water dat vervolgens door het verwarmingssysteem van een huis circuleert om de ruimtes te verwarmen. Het warme water wordt door radiatoren of vloerverwarmingssystemen geleid, waardoor warmte wordt afgegeven aan de omgeving. 

Alternatieven voor CV-ketels zijn:

  • Hybride warmtepompen: een hybride warmtepomp combineert de werking van een traditionele CV-ketel met die van een warmtepomp. De CV-ketel blijft werken zoals gewoonlijk, maar de warmtepomp wordt toegevoegd om energiezuiniger te verwarmen. Dit gebeurt door gebruik te maken van warmte uit de buitenlucht of de bodem. Het is een slimme keuze om een hybride warmtepomp te installeren omdat het de efficiëntie van het verwarmingssysteem verhoogt en daarmee de energierekening verlaagt. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu.
  • Volledig elektrische warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem en gebruikt elektriciteit om deze warmte op te waarderen en te verspreiden voor het verwarmen van een huis. Dit systeem heeft geen CV-ketel nodig en werkt volledig op elektriciteit. Het is een goede keuze om een volledig elektrische warmtepomp te installeren vanwege de energie-efficiëntie en het vermogen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit draagt bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere manier van verwarmen.

Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw

In Nederland is een warmtepomp niet alleen een duurzame keuze, maar ook een verplichte keuze bij nieuwbouw. Vanaf 2023 is de installatie van een hybride warmtepomp minimaal verplicht bij nieuwbouwwoningen. Dit is een belangrijke stap in de richting van het verminderen van de CO2-uitstoot en het bereiken van de klimaatdoelstellingen van het land.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op deze regels. Voor bepaalde situaties, zoals voor appartementen en monumenten, of als de woning binnen 10 jaar wordt aangesloten op een warmtenet, is de installatie van een warmtepomp niet verplicht. Daarnaast hebben huiseigenaren ook de mogelijkheid om te kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp (airco warmtepomp) of een geothermische warmtepomp, afhankelijk van hun specifieke behoeften en omstandigheden.

Ontvang gratis advies

Er zijn veel regels en opties als je een warmtepomp wilt installeren in Nederland. Het kan verwarrend zijn om door de verschillende soorten warmtepompen te navigeren, de installatievereisten te begrijpen en uitzonderingen op de regels te kennen. Maar geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Je kunt gratis advies krijgen via 1warmtepomp.nl. Onze experts helpen je graag de beste keuze te maken voor jouw situatie en behoeften. Laten we samen werken aan een duurzamere toekomst.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt uit de omgeving (lucht, water of bodem) en deze warmte gebruikt om je huis te verwarmen.

In Nederland is de installatie van een hybride warmtepomp minimaal verplicht bij nieuwbouwwoningen vanaf 2023. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen.

Ja, er zijn uitzonderingen voor bepaalde situaties, zoals voor appartementen en monumenten, of als de woning binnen 10 jaar wordt aangesloten op een warmtenet.

Warmtepompen zijn energiezuinig en milieuvriendelijk. Ze verminderen de CO2-uitstoot en helpen bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen.

Voor vrijblijvend advies kun je een adviesaanvraag doen via 1warmtepomp.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Laatste blogs

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

De hybride warmtepomp is de meest gekozen type…

Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?

Bent u benieuwd hoeveel geluid een warmtepomp maakt…

Warmtepompen in appartementen: is het mogelijk en wat zijn de voordelen?

Met de stijgende energiekosten en de vraag naar…

Blog delen

Offerte aanvragen

Vraag in sléchts enkele klikken vrijblijvende offertes aan

(Ook als je eerst advies wilt hebben)

Dien een offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

Ontvang vrijblijvende offertes van gecertificeerde installateurs

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens achter via het contactformulier zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Onze blog

Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?
22nov

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

De hybride warmtepomp is de meest gekozen type soort warmtepomp. Het kiezen van de juiste hybride warmtepomp is een cruciale beslissing voor elk huishouden. Een…

Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?
21nov

Hoe voorkom je overlast van een warmtepomp?

Bent u benieuwd hoeveel geluid een warmtepomp maakt en hoe je geluidsoverlast kunt voorkomen? Lees in deze blog alles wat je moet weten! Waar komt…

Warmtepompen in appartementen: is het mogelijk en wat zijn de voordelen?
13nov

Warmtepompen in appartementen: is het mogelijk en wat zijn de voordelen?

Met de stijgende energiekosten en de vraag naar duurzame oplossingen, kijken steeds meer mensen in appartementen naar alternatieven zoals warmtepompen. Maar is een warmtepomp installeren…

De waardering van www.1warmtepomp.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.

Ontvang vrijblijvend en persoonlijk advies

Ontdek welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past.