Welke warmtepomp is de beste keuze voor jouw woning?

warmtepomp

Inhoud blog

Welke warmtepomp is de beste keuze?

Je overweegt een warmtepomp, maar je vraagt je af: welke warmtepomp is de beste keuze? Een logische vraag, want er zijn meerdere soorten met elk hun eigen werking en voordelen. In deze blog ontdek je welke warmtepomp past bij jouw woning en situatie.

Waarom is de juiste keuze zo belangrijk?

Een warmtepomp levert pas echt voordeel op als hij goed aansluit op je woning en verwarmingssysteem. Kies je een systeem dat niet goed past, dan kan het rendement tegenvallen. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden.

Daarbij spelen verschillende factoren een rol: het type woning, het huidige verwarmingssysteem, je isolatie, je stroomverbruik én je toekomstplannen.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn vier veelvoorkomende types warmtepompen. Elk heeft zijn eigen toepassing en voordelen. Hieronder leggen we uit wat ze doen en wanneer ze interessant zijn.

1. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in warm cv-water voor je verwarming. Dit systeem werkt optimaal met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Het is een veelgebruikte oplossing voor wie volledig van het gas af wil, zeker bij goed geïsoleerde woningen. Je hebt wel een buitenunit nodig.

2. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel. Op normale dagen doet de warmtepomp het werk, bij koude temperaturen springt de cv-ketel bij. Hierdoor bespaar je flink op gas, zonder dat je helemaal van het gas af hoeft.

Deze oplossing is ideaal als je wel wilt verduurzamen, maar nog niet volledig elektrisch kunt of wilt gaan.

3. All-electric warmtepomp

De all-electric warmtepomp vervangt je hele verwarmingssysteem, inclusief het verwarmen van tapwater. Dit type werkt volledig elektrisch en is daarmee de meest duurzame optie.

Dit systeem is vooral geschikt als je woning goed geïsoleerd is en je klaar bent om helemaal afscheid te nemen van gas.

4. Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp lijkt op een airco, maar kan ook verwarmen. Hij blaast warme lucht direct je woning in. Het systeem is eenvoudig te installeren en werkt goed voor kleine woningen of als bijverwarming.

Een bijkomend voordeel: hij kan in de zomer ook koelen.

Waar moet je nog meer op letten?

Behalve het type warmtepomp zijn er ook andere factoren die meespelen bij de keuze.

Geluidsproductie

Buitenunits maken geluid. Gelukkig zijn moderne warmtepompen een stuk stiller dan vroeger, maar het blijft belangrijk om te letten op geluidsnormen en slimme plaatsing.

Isolatie van je woning

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. Voor all-electric systemen is goede isolatie zelfs onmisbaar. Check dus eerst je dak-, vloer-, gevel- en glasisolatie.

Ruimte en installatie

Sommige systemen nemen meer ruimte in dan andere. Denk aan een buffervat of technische binnenunit. Laat vooraf beoordelen of je woning geschikt is qua ruimte en installatiemogelijkheden.

Subsidies via ISDE

De overheid stimuleert de aanschaf van warmtepompen via de ISDE-subsidie. De hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem. Zorg er wel voor dat het apparaat op de RVO-lijst staat en dat je installatie wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Conclusie: welke warmtepomp is de beste keuze?

De beste warmtepomp hangt af van jouw woning, wensen en mogelijkheden. Wil je volledig elektrisch verwarmen en is je woning goed geïsoleerd? Dan is een all-electric systeem een uitstekende keuze. Heb je een werkende cv-ketel en wil je stap voor stap verduurzamen? Dan is een hybride warmtepomp ideaal.

Laat je goed adviseren door een erkende specialist. Zo weet je zeker dat je kiest voor een systeem dat past bij jouw situatie én woning.

Meer informatie? Neem contact op met een specialist van 1warmtepomp.nl

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van je isolatie, je verwarmingssysteem en hoeveel je wilt verduurzamen. Een installateur kan een warmteverliesberekening maken om de juiste capaciteit te bepalen.

Ja, via de ISDE-regeling. De hoogte van de subsidie verschilt per type warmtepomp. Let op: het apparaat moet op de meldcodelijst staan en de installatie moet uitgevoerd worden door een erkende installateur.

Niet altijd. Lucht-water en hybride systemen gebruiken meestal een buitenunit. Bij sommige bodemwarmtepompen of lucht-lucht systemen is dit anders geregeld.

Zeker. Een hybride systeem werkt samen met je bestaande cv-ketel en bespaart al veel gas, zonder dat je meteen volledig overstapt op elektrisch.

Ja, dat is juist een slimme combinatie. Zonnepanelen kunnen (een deel van) de stroom leveren die je warmtepomp verbruikt. Dit maakt je installatie nog rendabeler.

Dat varieert per systeem. Een hybride warmtepomp neemt relatief weinig ruimte in, terwijl een all-electric systeem vaak ook een buffervat en grotere binnenunit vereist. Laat dit altijd vooraf controleren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Hoe werkt een hybride warmtepomp in een kleine woning?

Je woont in een appartement, rijtjeshuis of compacte…

Wat is geothermie?

Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is een duurzame…

Geeft een hybride warmtepomp overlast?

Bij het verduurzamen van je woning wil je…

Blog delen

Offerte aanvragen

Kom erachter wat jouw mogelijkheden zijn. Stuur ons een bericht en wij nemen contact met je op voor gratis warmtepompadvies.

Deze website en je gegevens zijn veilig

Dien een offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

Ontvang vrijblijvende offertes van gecertificeerde installateurs

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens achter via het contactformulier zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Onze blog

Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Hoe werkt een hybride warmtepomp in een kleine woning?
06jul

Hoe werkt een hybride warmtepomp in een kleine woning?

Je woont in een appartement, rijtjeshuis of compacte woning en wilt je gasverbruik verminderen. Maar past zo’n systeem wel? Hoe werkt een hybride warmtepomp in een…

Wat is geothermie?
27jun

Wat is geothermie?

Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is een duurzame manier om warmte uit de aarde te gebruiken voor het verwarmen van gebouwen. Maar wat is geothermie nu…

Geeft een hybride warmtepomp overlast?
20jun

Geeft een hybride warmtepomp overlast?

Bij het verduurzamen van je woning wil je natuurlijk geen gedoe met geluid of klachten van buren. Dus: geeft een hybride warmtepomp overlast? In de praktijk…

De waardering van www.1warmtepomp.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.

Ontvang vrijblijvend en persoonlijk advies

Ontdek welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past.