warmtepomp logo
Inhoud bewerken
Klik op de knop inhoud bewerken om de inhoud te bewerken/toe te voegen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen?

warmtepomp keuze 1warmtepomp

Inhoud blog

Bij 1warmtepomp krijgen we vaak de vraag welke warmtepompen beschikbaar zijn en welke wij aanbevelen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met hun eigen toepassingen en voordelen. De meest bekende typen zijn de hybride warmtepomp, de warmtepompboiler en de lucht-lucht warmtepomp (ook wel gewoon een airco genoemd). In deze blog bespreken we de verschillende soorten warmtepompen die in Nederland gangbaar zijn en geïnstalleerd kunnen worden. Ons doel is om je te helpen een keuze te maken voor de warmtepomp die het beste bij jouw situatie past.

Wist je dat je bij ons ook eenvoudig advies kunt aanvragen voor een warmtepomp? Dit kan via onze gratis advies pagina. Neem via het formulier dat op de pagina staat geheel vrijblijvend contact met ons op.

Typen warmtepompen

Warmtepompen zijn een steeds populairder wordende optie voor zowel verwarming als koeling in woningen en gebouwen. Ze maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen en kunnen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk verminderen. Hieronder volgt een overzicht van de bekendste typen warmtepompen, gerangschikt van meest bekend naar minder bekend.

Lucht-lucht warmtepomp

Dit is een airco die zowel kan koelen als verwarmen. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en brengt deze via een luchtkanaalsysteem in de woning. Het is vooral populair vanwege de relatief lage kosten en eenvoudige installatie. > Lees meer over de lucht-lucht warmtepomp

Hybride warmtepomp

Dit is een CV-ketel + een warmtepomp. Het systeem schakelt tussen de warmtepomp en de ketel afhankelijk van de buitentemperatuur en de efficiëntie. Dit type is aan het groeien in populariteit omdat het bestaande systemen kan aanvullen en een lager energieverbruik kan realiseren. > Lees meer over de hybride warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt die warmte om water te verwarmen, dat vervolgens door radiatoren, vloerverwarming of een warmwaterboiler stroomt. Dit type is wijdverbreid en wordt vaak gebruikt in woningen zonder gasleiding.
    • Een hybride warmtepomp kan een lucht-water warmtepomp zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook andere typen warmtepompen combineren met een conventionele ketel. Echter, de combinatie van een lucht-water warmtepomp met een gasboiler is het meest gebruikelijk.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gebruikt warmte uit de omgevingslucht om tapwater te verwarmen. Het is een efficiënte manier om warm water te produceren voor huishoudelijk gebruik, wat bijdraagt aan een lagere energiebehoefte in woningen. > Lees meer over de warmtepompboiler

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp gebruikt elektriciteit als enige energiebron om warmte te onttrekken uit de omgeving (lucht, water, of grond) en deze te gebruiken voor verwarming en/of koeling van een woning. Dit type warmtepomp draagt bij aan duurzaamheid door geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen, wat resulteert in lagere CO2-uitstoot en energiekosten. > Lees meer over de all-electric warmtepomp

Grond-water warmtepomp

Dit systeem wordt ook wel een geothermische warmtepomp genoemd haalt warmte uit de grond via een horizontaal of verticaal buizensysteem en zet deze warmte om in energie voor verwarming en warm water. Het heeft hogere installatiekosten maar is zeer efficiënt, vooral in koude klimaten.

Water-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit grondwater of oppervlaktewater (zoals een meer of rivier) en gebruikt die om een woning te verwarmen. Dit type is minder gebruikelijk vanwege de specifieke locatievereisten en hogere installatieskosten. > Lees meer over de water-water warmtepomp

Ventilatie warmtepomp / spaarpomp

Een ventilatiewarmtepomp, zoals de Inventum Spaarpomp, maakt gebruik van de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht om je huis te verwarmen. Dit type warmtepomp is ontworpen voor huizen met mechanische ventilatie en heeft geen buitenunit nodig, wat installatie eenvoudig maakt. De Spaarpomp is compact en past in de ruimte van een mechanische ventilatiebox. > Lees meer over de ventilatie warmtepomp / spaarpomp  

Bespaartips

Hier zijn een aantal tips om kosten te besparen bij de aanschaf van een warmtepomp:

  • Vergelijk offertes van verschillende installateurs om de beste prijs te vinden.
  • Overweeg een hybride warmtepomp of een lucht-lucht warmtepomp als je budget beperkt is.
  • Investeer in isolatie van je woning om het rendement van de warmtepomp te verhogen.
  • Maak gebruik van beschikbare subsidiemogelijkheden om de kosten te verlagen.

Via ons platform vergelijk je eenvoudig offertes van warmtepomp installateurs. Doe een vrijblijvende offerteaanvraag via onze offertepagina.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving haalt (zoals lucht, water of grond) en deze gebruikt voor verwarming en/of koeling van een gebouw. Het werkt op basis van het principe van warmtetransport via een koudemiddel.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht-lucht, lucht-water, grond-water, water-water, hybride en warmtepompboilers. Elk type heeft specifieke toepassingen en voordelen.

Warmtepompen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, wat resulteert in lagere energiekosten en verminderde CO2-uitstoot. Ze bieden ook verwarming en koeling in één systeem, en sommige types kunnen warm water produceren.

De keuze hangt af van verschillende factoren zoals de beschikbare ruimte, isolatie van het huis, energiebehoeften, en het lokale klimaat. Een specialist kan hierbij adviseren.

De besparing hangt af van verschillende factoren zoals de efficiëntie van de warmtepomp, energieprijzen, isolatie van het huis en het gebruikspatroon. Gemiddeld kan een warmtepomp aanzienlijke besparingen opleveren op energiekosten.

Ja, er zijn verschillende subsidies en financiële stimuleringsregelingen beschikbaar vanuit de overheid en soms ook lokale gemeenten. Deze kunnen helpen om de kosten van een warmtepompinstallatie te verlagen.

Warmtepompen vereisen regulier onderhoud zoals controle van het koudemiddel, filters en ventilatiesystemen. Het is raadzaam om jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren door een erkende installateur.

De installatiekosten variëren sterk afhankelijk van het type warmtepomp, de grootte van het huis, bestaande systemen en eventuele voorbereidende werkzaamheden zoals isolatieverbeteringen.

Traditionele verwarmingsketels gebruiken meestal fossiele brandstoffen zoals gas of olie, terwijl warmtepompen hernieuwbare energiebronnen gebruiken. Warmtepompen zijn efficiënter bij lagere buitentemperaturen dan traditionele ketels.

Voor advies op maat over welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie, kun je gebruikmaken van onze gratis adviespagina. Vul het formulier in dat op de pagina staat om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Onze experts kunnen je helpen bij het selecteren van de juiste warmtepomp op basis van jouw huis, energiebehoeften en budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Laatste blogs

Warmtepompen goedkoper dan ooit door afschaffing verplichting

Sinds de nieuwe regering heeft besloten de verplichting…

De beste warmtepomp kiezen voor jouw huis!

Wil je je huis verwarmen én geld besparen?…

Waar moet ik een warmtepomp plaatsen?

Je hebt besloten om je woning te verduurzamen…

Blog delen

Offerte aanvragen

Vraag in sléchts enkele klikken vrijblijvende offertes aan

(Ook als je eerst advies wilt hebben)

Deze website en je gegevens zijn veilig

Dien een offerte-aanvraag in via ons aanvraagformulier

Ontvang vrijblijvende offertes van gecertificeerde installateurs

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op of laat je gegevens achter via het contactformulier zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Onze blog

Lees meer over de laatste ontwikkelingen

Warmtepompen goedkoper dan ooit door afschaffing verplichting
25aug

Warmtepompen goedkoper dan ooit door afschaffing verplichting

Sinds de nieuwe regering heeft besloten de verplichting voor het installeren van warmtepompen te schrappen, is er een opmerkelijke prijsdaling opgetreden in de markt voor…

De beste warmtepomp kiezen voor jouw huis!
26jun

De beste warmtepomp kiezen voor jouw huis!

Wil je je huis verwarmen én geld besparen? Dan is een warmtepomp top! Maar met alle soorten op de markt, is het lastig om te…

Waar moet ik een warmtepomp plaatsen?
26jun

Waar moet ik een warmtepomp plaatsen?

Je hebt besloten om je woning te verduurzamen met een warmtepomp: top! Maar waar moet je een warmtepomp nu plaatsen eigenlijk? De beste locatie heeft…

De waardering van www.1warmtepomp.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.

Ontvang vrijblijvend en persoonlijk advies

Ontdek welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past.